2024/10/16 更新

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スギモト キョウコ
杉本 恭子
SUGIMOTO Kyoko
所属
医歯学域歯学系 医歯学総合研究科 先進治療科学専攻 顎顔面機能再建学講座 助教
職名
助教

学位

  • 歯学博士 ( 2014年3月   岡山大学 )

研究分野

  • ライフサイエンス / 常態系口腔科学

学歴

  • 岡山大学

    - 2014年3月

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    国名: 日本国

経歴

  • 鹿児島大学   医歯学域歯学系 医歯学総合研究科 先進治療科学専攻 顎顔面機能再建学講座   助教

    2019年4月 - 現在

所属学協会

  • 日本歯科医学教育学会 

    2015年4月 - 現在

  • 一般社団法人 日本摂食嚥下リハビリテーション学会

    2013年5月 - 2020年9月

  • 特定非営利活動法人 日本咀嚼学会

    2010年9月 - 現在

  • 般社団法人 日本老年歯科医学会

    2010年9月 - 現在

  • 公益社団法人 日本補綴歯科学会

    2010年4月 - 現在

 

論文

  • 杉本恭子、西 恭宏、南 弘之 .  鹿児島大学歯学部における臨床実習生を対象とした高齢者疑似体験実習の取り組み .  日本歯科医学教育学会雑誌39 ( 2 ) 3 - 9   2023年8月査読

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • 伊吹 真知, 杉本 恭子, 村原 貞昭, 西尾 文子, 南 弘之 .  デュアルキュア型レジンセメントに対する初期硬化後の光照射がCAD/CAM用コンポジットレジンの接着強さに及ぼす影響 .  接着歯学41 ( 1 ) 2 - 6   2023年4月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(一社)日本接着歯学会  

    本研究の目的は,デュアルキュア型レジンセメントで装着されたCAD/CAM用コンポジットレジンクラウンの外面より行う光照射が,初期接着強さに及ぼす光照射の影響を明らかにすることである.CAD/CAM用コンポジットレジンブロックを厚さ2mmに切断して試験片とし,被着面にリン酸処理およびシラン処理を行った.金銀パラジウム合金で製作した剪断試験用ハンドルをレジンセメントにて接着した.初期硬化後に冠外面より光照射した状況を想定し,接着の5分後に光照射を行った.試験片は90枚準備し,照射なし群,照射3秒群,照射20秒群の3群に分けた.ISO/TR 11405に則って,各群の試験片の半分(n=15)は接着操作の1時間後に剪断接着強さを測定し,各群の残り半分(n=15)は接着操作の24時間後に剪断接着強さを測定した.接着操作の1時間後における照射20秒群の接着強さは,他の2群よりも有意に高かった.接着操作の24時間後の接着強さは,すべての群間で有意差はみられなかった.20秒照射群の1時間後と全群24時間後の間に接着強さの有意差は認めなかった.このことから,CAD/CAMコンポジットレジンクラウンの装着時に十分な時間光を照射することにより,高い初期接着強さが得られることが示された.(著者抄録)

  • Hashimoto Y, Sugimoto K, Tanaka Y, Sugimoto H, Minagi S .  Short-Term Crossover Study on the Effect of Orthogonalized Deep-Grooved Posterior Artificial Teeth on the Masticatory Efficiency of Complete Denture Wearers .  Open Dentistry Journal12   255 - 264   2018年査読

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    Background:
    Mastication has been regarded to play an important role in achieving quality daily life for the elderly. On the occlusal surface of
    posterior artificial teeth, parallel grooves of 1 mm depth and 1 mm width with an inter-groove distance of 2 mm have been found to
    significantly improve masticatory efficiency on a mechanical simulator.
    Materials and Methods:
    In the present study, the effect of the grooved design on masticatory efficiency in edentulous subjects using a short-term crossover
    trial was evaluated. Six edentulous participants, 1 male and 5 females, were assigned into two groups. One received duplicated
    complete dentures with grooved molars first, and the other received duplicated complete dentures with conventional molars first. The
    design of the teeth was crossover after evaluating masticatory efficiency. Raw carrot, raw lettuce and mixed foodstuffs were used to
    evaluate masticatory efficiency. Subjects were instructed to masticate 20 strokes and arbitrary strokes until they felt like swallowing.
    Results:
    The number of masticatory strokes taken was significantly smaller using the grooved design (p<.05). Masticatory efficiency analysis
    revealed that the grooved design achieved significantly higher masticatory efficiency at 20 masticatory strokes for raw carrot and
    mixed foodstuffs (p<.05).
    Conclusion:
    Results show that compared with conventional lingualized occlusion, the grooved design accomplishes higher masticatory efficiency
    in vivo. Considering the distinction of this design that it can be applied to any existing denture occlusion, the design might help
    improve the dietary life of the elderly.

  • Hashimoto Y, Sugimoto K, Tanaka Y, Oki K, Minagi S .  A new occlusal surface design for artificial posterior teeth to achieve high masticatory performance .  Journal of Prosthodontic Reserch61   193 - 201   2016年1月査読

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    PURPOSE:

    The low masticatory efficiency of denture prostheses impairs the ability of wearers to consume high-fiber foods. Hence, artificial teeth with high masticatory efficiency are required. This study aimed to establish an occlusal surface design for posterior artificial teeth in denture prostheses that is compatible with the existing artificial teeth arrangement and that has high masticatory efficiency for the comminution of raw vegetables.

    METHODS:

    A masticatory simulator for occluding complete dentures was used to evaluate the masticatory efficiency of four occlusal surface designs, i.e., with parallel grooves occluding at right angles to the opposing teeth, groove depths of 1 and 0.5mm, and inter-groove distances of 1, 2, and 3mm. Raw carrots, rice, raw lettuce, chicken breasts, and peanuts were used as test foods to evaluate food comminution.

    RESULTS:

    Grooved occlusal surface designs with a 1-mm groove depth and a 2- or 3-mm inter-groove distance demonstrated significantly greater masticatory efficiency than the conventional occlusal form (p<0.05).

    CONCLUSIONS:

    The superiority of grooved designs over the conventional design was particularly evident for lettuce and raw carrots in this study, both of which are considered difficult foods to chew with complete dentures.

  • Fukuike C, Kodama N, Manda Y, Hashimoto Y, Sugimoto K, Hirata A, Pan Q, Maeda N, Minagi S .  A novel automated detection system for swallowing sounds during eating and speech under everyday conditions .  Journal of Oral Rehabilitation42   340 - 347   2014年12月査読

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    The wave analysis of swallowing sounds has been receiving attention because the recording process is easy and non‐invasive. However, up until now, an expert has been needed to visually examine the entire recorded wave to distinguish swallowing from other sounds. The purpose of this study was to establish a methodology to automatically distinguish the sound of swallowing from sound data recorded during a meal in the presence of everyday ambient sound. Seven healthy participants (mean age: 26·7 ± 1·3 years) participated in this study. A laryngeal microphone and a condenser microphone attached to the nostril were used for simultaneous recording. Recoding took place while participants were taking a meal and talking with a conversational partner. Participants were instructed to step on a foot pedal trigger switch when they swallowed, representing self‐enumeration of swallowing, and also to achieve six additional noise‐making tasks during the meal in a randomised manner. The automated analysis system correctly detected 342 out of the 352 self‐enumerated swallowing events (sensitivity: 97·2%) and 479 out of the 503 semblable wave periods of swallowing (specificity: 95·2%). In this study, the automated detection system for swallowing sounds using a nostril microphone was able to detect the swallowing event with high sensitivity and specificity even under the conditions of daily life, thus showing potential utility in the diagnosis or screening of dysphagic patients in future studies.

  • Sugimoto K, Iegami CM, Iida S, Naito M, Tamaki R, Minagi S. .  New image analysis of large particles can discriminate experimentally suppressed mastication .  Journal of Oral Rehabilitation39   405 - 410   2014年3月査読

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    記述言語:英語  

    Objective parameters that could provide a basis for food texture selection for elderly or dysphagic patients have not been established. We, therefore, aimed to develop a precise method of measuring large particles (>2 mm in diameter) in a bolus and an analytical method to provide a scientific rationale for food selection under masticatory dysfunction conditions. We developed a new illumination system to evaluate the ability of twenty female participants (mean age, 23·4 ± 4·3 years) to masticate carrots, peanuts and beef with full, half and one quarter of the number of masticatory strokes. We also evaluated mastication under suppressed force, regulated by 20% electromyographic of the masseter muscle. The intercept and inclination of the regression line for the distribution of large particles were adopted as coefficients for the discrimination of masticatory efficiency. Single set of coefficient thresholds of 0·10 for the intercept and 1·62 for the inclination showed excellent discrimination of masticatory conditions for all three test foods with high specificity and sensitivity. These results suggested that our method of analysing the distribution of particles >2 mm in diameter might provide the basis for the appropriate selection of food texture for masticatory dysfunction patients from the standpoint of comminution.

  • Sugimoto K, Hashimoto Y, Fukuike C, Kodama N, Minagi S .  Image analysis of food particles can discriminate deficient mastication of mixed foodstuffs simulating daily meal .  Journal of Oral Rehabilitation41   184 - 190   2014年1月査読

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    Because food texture is regarded as an important factor for smooth deglutition, identification of objective parameters that could provide a basis for food texture selection for elderly or dysphagic patients is of great importance. We aimed to develop an objective evaluation method of mastication using a mixed test food comprising foodstuffs, simulating daily dietary life. The particle size distribution (>2 mm in diameter) in a bolus was analysed using a digital image under dark‐field illumination. Ten female participants (mean age ± s.d., 27·6 ± 2·6 years) masticated a mixed test food comprising prescribed amounts of rice, sausage, hard omelette, raw cabbage and raw cucumber with 100%, 75%, 50% and 25% of the number of their masticatory strokes. A single set of coefficient thresholds of 0·10 for the homogeneity index and 1·62 for the particle size index showed excellent discrimination of deficient masticatory conditions with high sensitivity (0·90) and specificity (0·77). Based on the results of this study, normal mastication was discriminated from deficient masticatory conditions using a large particle analysis of mixed foodstuffs, thus showing the possibility of future application of this method for objective decision‐making regarding the properties of meals served to dysphagic patients.

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書籍等出版物

  • 新 よくわかる顎口腔機能 咬合・摂食嚥下・発音を理解する

    杉本恭子,皆木省吾( 担当: 共著)

    医歯薬出版株式会社  2017年 

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    担当ページ:158-159   記述言語:日本語 著書種別:学術書

  • 顎口腔機能の検査・分析-基礎と実践-(咀嚼能率関連測定の基本原理)

    杉本恭子,橋本有希,皆木省吾( 担当: 分担執筆)

    顎口腔機能学会  2015年 

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    担当ページ:23-29   記述言語:日本語 著書種別:学術書

講演・口頭発表等

  • 杉本恭子、西 恭宏、南弘之 .  鹿児島大学における高齢者疑似体験実習の取り組みについて .  第40回日本歯科医学教育学会学術大会 

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    開催年月日: 2021年11月 - 2021年12月

    会議種別:ポスター発表  

    開催地:Web開催  

  • 村原貞昭、上之段麻美、柳田廣明、杉本恭子、甫立香菜子、村口浩一、門川明彦、嶺崎良人、南 弘之 .  大臼歯用CAD/CAMコンポジットレジンブロックに対するレジンセメントの接着強さ .  令和3年度日本補綴歯科学会九州支部学術大会  2021年9月  公益社団法人日本補綴歯科学会

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    開催年月日: 2021年9月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

  • 平悠太郎、甫立香菜子、上之段麻美、村口浩一、村原貞昭、梶原雄太郎、杉本恭子、柳田廣明、門川明彦、嶺﨑良人、南弘之 .  鋳造純チタンとレジンセメントの接着前処理 .  令和2年度日本補綴歯科学会九州支部学術大会  2020年11月  公益社団法人日本補綴歯科学会九州支部

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    開催年月日: 2020年11月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

    開催地:Web開催  

  • 門川明彦 , 嶺崎良人 , 村口浩一 , 村原貞昭 , 杉本恭子 , 梶原雄太郎 , 松村光祐 , 上之段麻美 , 三渕聡子 , 南 弘之 .  ウレタンアクリレートオリゴマーを基材とした高機能軟性裏装材の開発 .  第1回南九州歯学会学術大会  南九州歯学会

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    開催年月日: 2019年6月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

    開催地:鹿児島大学桜ケ丘キャンパス鶴陵会館  

  • 村原 貞昭, 上之段 麻美, 甫立 香菜子, 柳田 廣明, 杉本 恭子, 村口 浩一, 門川 明彦, 嶺崎 良人, 南 弘之 .  大臼歯用CAD/CAMコンポジットレジンブロックに対するレジンセメントの接着強さ .  日本補綴歯科学会誌  2021年6月  (公社)日本補綴歯科学会

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    記述言語:日本語  

  • 村原 貞昭, 上之段 麻美, 柳田 廣明, 杉本 恭子, 甫立 香菜子, 村口 浩一, 門川 明彦, 嶺崎 良人, 南 弘之 .  大臼歯用CAD/CAMコンポジットレジンブロックに対するレジンセメントの接着強さ .  日本補綴歯科学会誌  2021年9月  (公社)日本補綴歯科学会

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    記述言語:日本語  

  • 伊吹 真知, 西尾 文子, 上之段 麻美, 杉本 恭子, 村原 貞昭, 濱村 俊一, 南 弘之 .  印象材の種類による寸法変化量の比較 .  日本補綴歯科学会誌  2023年10月  (公社)日本補綴歯科学会

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    記述言語:日本語  

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職務上の実績に関する事項

  • 2020年2月
    鹿児島大学歯学部 令和元年度 公開講座「口腔機能低下症への対応」
 

担当経験のある授業科目

  • 冠橋補綴学

    2019年4月
    -
    現在

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    科目区分:学部専門科目 

その他教育活動及び特記事項

  • 2021年4月 - 現在   令和3年度1年生副担任